Web3 Networking Day at Swiss German University : A Journey into the Future of Decentralized Finance

On July 12, 2024, Swiss German University (SGU) proudly hosted the “Web3 Networking Day: Shaping the Future of Web3 – Bridging Innovations in Decentralized Finance for Indonesia.” This event, part of SGU Blockchain Week, gathered blockchain enthusiasts at our Prominence Tower Campus in Alam Sutera, Tangerang.

The day began with an inspiring keynote speech by Pak Tirta Karma Senjaya from BAPPEBTI, setting a forward-looking tone. Industry leaders such as Belva Driantama (VP Stakeholder Relations of Indodax), Dennis (CMO of Tennet Depository Indonesia), Yunepto (Blockchain Practitioner), and Wildan Ramadhan (CEO of Nusa Finance) shared insights on DeFi and Web3, moderated by Yevonnael Andrew, Co-Founder of Pelita Bangsa Academy and Master of IT SGU alumnus.

The talkshow emphasized DeFi as the biggest use case in blockchain application, discussing its potential to revolutionize the financial sector by providing decentralized and accessible financial services. The panelists explored how DeFi projects are creating new opportunities for financial inclusion, transparency, and innovation in Indonesia’s digital economy.

Participants engaged with innovative companies, competed in a Web3 quiz, and built valuable connections during networking sessions. SGU Blockchain Week also include SGU Blockchain Training program for IT students, where they learned Blockchain Fundamentals, Cryptography, Ethereum and EVM, Solidity Smart Contract Development, and dApp Development over a week, taught by Jason Yapri, Co-Founder of Pelita Bangsa Academy and Bachelor of IT SGU alumnus.

Pelita Bangsa Academy was founded in 2023 by Peter Mulyadi, SGU alumni Jason Yapri and Yevonnael Andrew. They aim to empower Indonesian tech talents in emerging tech. Their commitment was evident throughout the event.

Swiss German University is delighted with the success of the Web3 Networking Day. We thank all speakers, participants, and partners including event sponsor; Indodax, for contributing to a memorable and impactful event, shaping the future of blockchain technology in Indonesia.

Web3 Networking Day di Swiss German University: Perjalanan Menuju Masa Depan Keuangan Terdesentralisasi

Pada tanggal 12 Juli 2024, Swiss German University (SGU) bekerja sama dengan Pelita Bangsa Academy menyelenggarakan acara bertajuk “Web3 Networking Day: Shaping the Future of Web3 – Bridging Innovations in Decentralized Finance for Indonesia.” Acara ini merupakan bagian dari SGU Blockchain Week dan diadakan di Kampus SGU Alam Sutera, The Prominence Tower, yang dihadiri oleh para penggiat blockchain.

Kegiatan ini dibuka oleh Bapak Tirta Karma Senjaya, S.Si. M.SE, Kepala Biro Pembinaan dan Pengembangan Perdagangan Berjangka Komoditi dari Badan Pengawas Perdagangan Berjangka Komoditi Republik Indonesia (Bappebti RI). Setelah pidato pembukaan, acara dilanjutkan dengan talk show yang menghadirkan pemimpin industri seperti Belva Driantama (VP Stakeholder Relations Indodax), Dennis (CMO Tennet Depository Indonesia), Yunepto (Praktisi Blockchain), dan Wildan Ramadhan (CEO Nusa Finance). Diskusi ini dimoderatori oleh Yevonnael Andrew, Co-Founder Pelita Bangsa Academy dan alumni Master IT SGU.

Dalam talk show tersebut, para panelis menyoroti decentralized finance (DeFi) sebagai salah satu kasus penggunaan terbesar dalam aplikasi blockchain. Mereka membahas bagaimana DeFi berpotensi merevolusi sektor keuangan dengan menyediakan layanan keuangan yang terdesentralisasi dan mudah diakses. Para panelis juga mengeksplorasi bagaimana proyek-proyek DeFi menciptakan peluang baru untuk inklusi keuangan, transparansi, dan inovasi dalam ekonomi digital Indonesia.

Selain talk show, para peserta juga berkesempatan untuk berinteraksi dengan berbagai perusahaan, berpartisipasi dalam kuis Web3, dan membangun jaringan selama sesi networking. SGU Blockchain Week juga mencakup program Pelatihan Blockchain SGU untuk mahasiswa IT. Program ini mengajarkan Dasar-Dasar Blockchain, Kriptografi, Ethereum dan EVM, Pengembangan Solidity Smart Contract, dan Pengembangan dApp. Kursus ini diajarkan oleh Jason Yapri, Co-Founder Pelita Bangsa Academy dan alumni SGU IT.

Pelita Bangsa Academy, yang didirikan pada tahun 2023 oleh Peter Mulyadi, alumni SGU Jason Yapri, dan Yevonnael Andrew, bertujuan untuk memberdayakan talenta teknologi Indonesia dalam teknologi terdepan.

Web3 Networking Day di SGU bukan hanya sekadar acara, tetapi juga sebuah platform yang menghubungkan inovator dan pemimpin industri untuk bersama-sama membangun masa depan keuangan yang lebih inklusif dan transparan. Dengan semangat kolaborasi dan pembelajaran, acara ini diharapkan dapat memberikan wawasan bermanfaat agar Indonesia selangkah lebih dekat menuju masa depan digital yang lebih cerah.

About Swiss German University

SWISS GERMAN UNIVERSITY (SGU) was established in 2000 as a joint effort between Indonesia, Germany, Switzerland, and Austria. We are the pioneer in offering international curricula in Indonesia. Qualified students can graduate with a Double Degree from Indonesia and Germany, which SGU provides in cooperation with partner universities; surely a valuable tool for your future careers. Ever since its establishment, SGU has been dedicated to delivering quality education in line with international standards and aims to develop skilled professionals who meet the demands of the industry. In order to achieve its objectives, SGU offers quality-oriented learning through 16 Bachelor‘s Degree Programs and 6 Master’s Degree Programs ranging from Engineering, Information Technology, and Business to Life Sciences and Social Sciences. Furthermore, with small class sizes, and with English as the medium of instruction, you can look forward to pursuing your tertiary education and degree with full confidence.